Chcesz wiedzieć z czego wyprodukowano Dr. Oetker Galaretka o smaku brzoskwiniowym? Sprawdź listę składników:
cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik (kurkumina), ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa
Producent marki Dr. Oetker opisuje Galaretka w proszku, smak brzoskwiniowy tak:
Dr. Oetker
Galaretka w proszku, smak brzoskwiniowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepis na:
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki:
- 400 ml wody
- 1 opak. Galaretki o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetkera
- 70 g biszkoptów
- 30 g Żelatyny Dr. Oetkera
- 200 ml śmietanki min. 30 % tł.
- 1 kg twarogu z wiaderka i 130 g przesianego cukru pudru (lub 700-800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (ok. 820-850 g)
Sposób przygotowania:
Galaretka do dekoracji:
- Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.
Masa sernikowa:
- Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami. Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Wsyp żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg z cukrem (lub serki) zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną żelatynę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem (masę przygotowaną na serkach przed wylaniem do formy odstaw na 5 minut do lodówki). Około 270 g brzoskwiń odsącz z syropu i pokrój na większe kawałki. Dodaj do masy serowej i dobrze wymieszaj.
- Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Pozostałe brzoskwinie pokrój na półksiężyce. Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim brzoskwinie i zalej je lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Saszetka
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk