Chcesz wiedzieć z czego wyprodukowano Dr.Oetker Galaretka o smaku malinowym? Sprawdź listę składników:
cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (betanina), aromat
Producent marki Dr. Oetker opisuje Galaretka w proszku, smak malinowy tak:
Dr. Oetker
Galaretka w proszku, smak malinowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepis na: Torcik z malinami
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżka kakao
Galaretka:
- 500 ml wody
- 1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr.Oetkera
Masa:
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 opak. Żelatyny w listkach Dr.Oetkera
- 250 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 750 g malin
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj łyżkę kakao, wymieszaj. Masło rozpuść i wymieszaj dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy torciku.
- Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Jajka z cukrem pudrem ubijaj na parze przez co najmniej 10 minut na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone, dodając do niego stopniowo masę jajeczną, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!) i energicznie wymieszaj z masą jajeczno-serową. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj w uprzednio przygotowaną masę.
- Na przygotowany wcześniej spód wylej 1/3 masy, poukładaj na dno część malin, wlej kolejną 1/3 część masy i ponownie poukładaj maliny. Całość zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu ułóż ciasno maliny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Tężejącą galaretką polej maliny i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 1 godzinę.
Torba
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk