Dr.Oetker ciasto w proszku babka cytrynowa 375g
Na tej stronie znajdziesz przydatne informacje na temat produktu Babka o smaku cytrynowym w proszku firmy Dr. Oetker.
Wiedza o produkcie jest ważna - sprawdź listę składników Dr. Oetker:
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100g |
---|---|
Energia | 1408 kJ |
Energia | 336 kcal |
Tłuszcz | 14,6 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,3 g |
Węglowodany | 45,0 g |
w tym Cukry | 22,5 g |
Białko | 5,6 g |
Sól | 0,77 g |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = 43 g | |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Pszenica : | Zawiera |
Mleko : | Zawiera |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Babka o smaku cytrynowym w proszku tak:
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalenia żywności.
Energia w 100 g 1408 kJ / 336 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
- 2 jaja
- 100 g margaryny
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękką margarynę i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom podgrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok 55-60 min
Uwaga: Po 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem.
Babka Wielkanocna
Ciasto
Ciasto przygotuj wg p. 1. sposobu przygotowania. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki o śr. ok. 20 cm. Piecz jak w przepisie podstawowym.
Polewa
Utrzyj lukier z 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek wody i 8 łyżek cukru pudru. Polej nim wystudzoną babkę. Wierzch posyp skórką startą z umytej i sparzonej cytryny.
Smacznego!
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii ciasta w proszku
Produkt Babka o smaku cytrynowym w proszku firmy Dr. Oetker znajduje się w kategorii ciasta w proszku, poniżej możesz zobaczyć inne produkty przypisane do działu ciasta w proszku:
inne produkty marki Dr. Oetker