Dr. Oetker Moja babka płatki czekolady
Czy warto kupić produkt Moja Babka z płatkami czekolady - ciasto w proszku marki Dr. Oetker?
Dowiedz się z jakich składników powstał produkt Moja Babka z płatkami czekolady - ciasto w proszku marki Dr. Oetker:
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g |
---|---|
Energia | 1530 kJ |
Energia | 366 kcal |
Tłuszcz | 19 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 11 g |
Węglowodany | 42 g |
w tym Cukry | 23 g |
Białko | 6,1 g |
Sól | 0,65 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |
Z mieszanki otrzymujemy 16 porcji | |
1 porcja = ok. 50 g |
Mleko : | Może zawierać |
Pszenica : | Zawiera |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Moja Babka z płatkami czekolady - ciasto w proszku tak:
Energia w 100 g 1530 kJ / 366 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
do ciasta:
- 3 jaja
- 125 g miękkiego masła
- 50 ml mleka (ok. 5 łyżek)
do polewy:
- 25 g masła
- 2 łyżki mleka (lub śmietanki 30% tł.)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodawanie płatków czekolady i nakładanie ciasta:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z płatkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę płatków. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy dokładnie wybierając wszystko z miski.
3. Pieczenie:
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 175°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować ciasto polewą.
4. Przygotowanie polewy:
W małym garnku rozpuść 25 g masła z 2 łyżkami mleka (lub śmietanki). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane płatki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Muffinki (12 szt.)
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj według punktu 1 sposobu przygotowania i rozłóż je równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce). Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i piecz ok. 20 min (do suchego patyczka). Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą. Przygotuj polewę według punktu 4 sposobu przygotowania. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii ciasta w proszku
Poniżej pokazujemy inne wyroby należące tak jak Dr. Oetker Moja babka płatki czekolady do kategorii ciasta w proszku.
inne produkty marki Dr. Oetker