Dr. Oetker Ciasto Mascarpone
Zastanawiasz się nad zakupem produktu Ciasto Mascarpone w proszku marki Dr. Oetker?
Wiedza o produkcie jest ważna - sprawdź listę składników Dr. Oetker:
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (śwmietanka 30% tł., serek mascarpone) 100 g |
---|---|
Energia | 1435 kJ |
Energia | 345 kcal |
Tłuszcz | 25,4 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 15,5 g |
Węglowodany | 25,3 g |
w tym Cukry | 18,6 g |
Białko | 3,6 g |
Sól | 0,15 g |
Ciasto można podzielić na 12 porcji. | |
1 porcja = ok. 116 g | |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Zawiera |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Ciasto Mascarpone w proszku tak:
Energia w 100 g 1435 kJ / 345 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
- 150 g herbatników
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone (lub 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. albo jogurtu naturalnego)
Dodaj:
Do spodu:
- 150 g herbatników - Zamiast herbatników możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła
- 100 g rozpuszczonego masła
Do masy:
- 500 ml śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone - Zamiast serka mascarpone możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.
- 150 ml ciepłej wody (ok. 15 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Spód
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka. Przełóż do miski, wsyp mieszankę do spodu i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gadki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
2. Masa
Ubij śmietankę 30% tł. na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone (lub kwaśną śmietanę 18% tł. albo jogurt) i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę do masy i krótko zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietanowo-serowej, cały czas miksując. Masę przełóż do formy na przygotowany wcześniej spód.
3. Chłodzenie i dekorowanie
Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posyp kakao.
Smacznego :)
Owocowe Mascarpone
Kokosowa wyspa
Tiramisu
Aby z Ciasta Mascarpone stworzyć pyszne Tiramisu, oprócz podstawowych składników dodaj:
- 150 ml mocnej, wystudzonej kawy
- 50 ml likieru amaretto
- 100 g biszkoptów podłużnych
- 1-2 łyżki kakao
- kilka malin do dekoracji
Przygotuj spód i masę zgodnie z p. 1 i 2 sposobu przygotowania, ale na gotowy spód wyłóż tylko połowę masy i wyrównaj. Kawę wymieszaj z likierem w miseczce. Zanurzaj w niej krótko biszkopty i od razu układaj w tortownicy, przykrywając całą powierzchnię masy. Następnie posyp równomiernie kakao i wyłóż pozostałą część masy mascarpone, wyrównaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem oprósz wierzch kakao i udekoruj świeżymi malinami.
Smacznego :)
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii ciasta w proszku
Poniżej pokazujemy inne wyroby należące tak jak Dr. Oetker Ciasto Mascarpone do kategorii ciasta w proszku.
inne produkty marki Dr. Oetker