Dr.Oetker Kopiec Kreta bezglutenowy
Zastanawiasz się nad zakupem produktu Ciasto bezglutenowe Kopiec Kreta w proszku marki Dr. Oetker?
Dowiedz się z jakich składników powstał produkt Ciasto bezglutenowe Kopiec Kreta w proszku marki Dr. Oetker:
Wartości odżywcze (%) | po przyrządzeniu 100 g |
---|---|
Energia | 1272 kJ |
Energia | 305 kcal |
Tłuszcz | 20,0 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 9,3 g |
Węglowodany | 26,0 g |
w tym Cukry | 15,0 g |
Błonnik | 1,3 g |
Białko | 3,9 g |
Sól | 0,43 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |
Ciasto można podzielić na 16 porcji. | |
1 porcja = ok. 86 g. |
Gluten : | Nie zawiera |
Mleko : | Może zawierać |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Ciasto bezglutenowe Kopiec Kreta w proszku tak:
Dr. Oetker Babka cytrynowa bez glutenu
Dr. Oetker Babka czekoladowa bez glutenu
Energia w 100 g
1272 kJ / 305 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
do ciasta:
- 125 g miękkiej margaryny
- 3 jaja
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml ciepłej wody (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: 175°C Czas pieczenia: 25-30 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość 0,5 cm zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy skrop sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę niezwłocznie przełóż do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj (możesz dodawać miksując na najniższych obrotach miksera). Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii ciasta w proszku
Poniżej pokazujemy inne wyroby należące tak jak Dr.Oetker Kopiec Kreta bezglutenowy do kategorii ciasta w proszku.
inne produkty marki Dr. Oetker