Przejrzyj listę składników, z których wyprodukowano Przyprawa do konserwowania papryki marki Cykoria:
przyprawy 60 % w zmiennych proporcjach (gorczyca, pieprz, kolendra, ziele angielskie, goździki, liść laurowy), warzywa suszone 38 % w zmiennych proporcjach (czosnek, cebula, marchew), estragon
Producent marki Cykoria opisuje Przyprawa do konserwowania papryki tak:
Cykoria
Gwarancja wysokiej jakości od 1880 roku
Przyprawa do konserwowania papryki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
1. Około 1,5-2 kg strąków papryki umyć, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zanurzyć we wrzątku na 1-2 minuty, następnie schłodzić pod bieżącą wodą
2. Umyte słoiki wyparzyć, wkładając na około 2-3 minuty do wrzącej wody.
3. Do słoja wsypać przyprawę i ułożyć kawałki papryki.
4. Słoje zalać gorącą zalewą, pamiętając o pozostawieniu około 0,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Dodać 5-6 kropel oleju i zamknąć słoje.
5. Pasteryzować 20-25 minut, w temp. około 90 °C. Po zakończeniu pasteryzacji słoje natychmiast wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie zalewy:
5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżka oleju, ewentualnie 1 płaska łyżka miodu.
Wodę z cukrem, solą, octem i olejem zagotować, można dodać łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać i natychmiast zalać słoje z papryką.
Do słoja o pojemności 0,4-0,5 litra należy wsypać 1 płaską łyżeczkę przyprawy. Duże słoje należy pasteryzować około 35 minut.
Saszetka
CYKORIA S.A.
Wierzchosławice 15
88-140 Gniewkowo