Dowiedz się z jakich składników powstał produkt Cukier kokosowy nierafinowany marki Dr. Oetker:
Producent marki Dr. Oetker opisuje Cukier kokosowy nierafinowany tak:
Indonezja jest miejscem, gdzie palma kokosowa ma doskonałe warunki wzrostu, a z soków jej pąków kwiatowych powstaje cukier kokosowy - wprost Ze świata natury:
- wzbogaca oraz urozmaica ciasta, desery, kawy, napoje
- nadaje karmelową nutę oraz złocisty kolor
- jest nierafinowany
- posiada niski indeks glikemiczny - odpowiedni dla diabetyków
z Indonezji, indeks glikemiczny: 35
.
Dr. Oetker
Cukier kokosowy nierafinowany
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis na tartę z gruszkami
Dodaj: Spód: 150 g mąki, 100 g zimnego masła, 50 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera, 2 żółtka, 1 łyżka wody.
Dodatkowo: 40 g mielonych migdałów, 40 g mąki, 40 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera.
Nadzienie: 500 g gruszek, 40 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera, 10 g miodu, 1 łyżka wody, 100 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier kokosowy, żółtka i wodę. Zagnieć do połączenia składników i uformuj w kulę. Zawiń folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż formę na tartę o średnicy 23 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C.
3. Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut do zrumienienia.
4. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
5. Wymieszaj razem mielone migdały, mąkę i cukier kokosowy. Posyp mieszanką wystudzony spód.
6. Obierz gruszki, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój owoce na ósemki.
7. Piekarnik nagrzej do 170°C.
8. Na patelni podgrzej cukier kokosowy z miodem i wodą. Gdy cukier się rozpuści dodaj orzechy i gruszki. Podgrzewaj do momentu, aż gruszki będą miękkie. Ułóż gruszki z orzechami na tarcie, polej pozostałym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
9. Piecz ok. 20 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Torebka
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk