Dr. Oetker Cukier żelujący z glikozydami stewiolowymi ze stewii
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produktu Cukier żelujący w proszku z glikozydami stewiolowymi ze stewii do szybkiego przygotowania konfitur firmy Dr. Oetker?
Przejrzyj listę składników, z których wyprodukowano Cukier żelujący w proszku z glikozydami stewiolowymi ze stewii do szybkiego przygotowania konfitur marki Dr. Oetker:
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu z mieszanką różnych owoców 100 g |
---|---|
Energia | 499 kJ |
Energia | 118 kcal |
Tłuszcz | 0,2 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0 g |
Węglowodany | 26,6 g |
w tym Cukry | 26,1 g |
Białko | 0,5 g |
Sól | 0,06 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |
Z mieszanki Cukru żelującego można otrzymać około 49 porcji. 1 porcja = około 25 g |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Cukier żelujący w proszku z glikozydami stewiolowymi ze stewii do szybkiego przygotowania konfitur tak:
Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący, nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest doskonałym środkiem słodzącym i praktycznie nie ma kalorii.
W Cukrze żelującym z dodatkiem glikozydów stewiolowych Dr. Oetkera część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - pochodzącym ze stewii. Dlatego domowe przetwory przygotowane z nowym Cukrem żelującym Dr. Oetkera użytym na 1 kg owoców są odpowiednio słodkie, pomimo tego, że produkt ma tylko 225 g.
Energia w 100 g 499 kJ / 118 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Umożliwia szybkie przygotowanie konfitur i zapobiega ich pleśnieniu.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowane owoce bardzo drobno pokroić i odważyć 1 kg lub odmierzyć 900 ml soku.
2. Owoce/sok owocowy wymieszać w dużym garnku z cukrem żelującym. Całość doprowadzić do wrzenia (na dużym ogniu) ciągle mieszając i gotować przez około 3 minuty (twarde owoce gotować 5 minut).
3. W razie potrzeby zdjąć powstałą pianę i od razu nakładać do pełna do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcić słoiki i postawić na ok. 5 minut do góry dnem,
Wskazówki:
- Jednorazowo w jednym garnku można przygotować konfitury z 2 kg owoców. Należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 opakowania Cukru żelującego.
- Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.
- Aby łatwiej wydrylować wiśnie lub inne owoce pestkowe, należy przed drylowaniem włożyć je na kilka minut do zamrażalnika.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii cukier
Dr. Oetker Cukier żelujący z glikozydami stewiolowymi ze stewii w sklepie dodomku.pl należy do kategorii cukier. W tym dziale aktualnie dostępnych jest 42 innych produktów - zapoznaj się z pełną ofertą, żeby nie ominęła Cię żadna okazja.
inne produkty marki Dr. Oetker