Chcesz wiedzieć z czego wyprodukowano Dr. Oetker Czarne Kakao Intense bez glutenu? Sprawdź listę składników:
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulatory kwasowości (węglany potasu, wodorotlenek sodu)
Producent marki Dr. Oetker opisuje Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tł. kakaowego 10-12 %) tak:
Czarne Kakao Intense ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje wypiekom wyjątkowo ciemną barwę. Nie zawiera barwników. Swój głęboki czarny kolor zawdzięcza starannemu procesowi doboru ziaren, prażenia i alkalizacji.
złoto - produkt innowacyjny 2019, z ziarna kakaowca, kolor z natury
Dr. Oetker
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tł. kakaowego 10-12 %).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Rekomendacja użycia: wymieszaj Czarne Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak.
Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia.
Czarna polewa do ciast: rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka, 1 łyżkę czarnego i 1 łyżeczkę ciemnego kakao, ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Gotową polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.
Kakao do picia: po 1 łyżeczce kakao czarnego i ciemnego oraz 1-2 łyżeczki cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnego mleka lub wody i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko
(250 ml) i rozmieszaj.
Przepis na Black Velvet
Dodaj:
Biszkopt: 70 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę Proszku do pieczenia Dr. Oetkera, 4 łyżki Czarnego Kakao i 1 łyżkę Ciemnego Kakao Dr. Oetkera, 5 jajek, szczyptę soli, 170 g cukru.
Krem: 250 g serka mascarpone, 250 g serka śmietankowego, 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł., 60 g cukru pudru.
Do dekoracji: 250 g świeżych borówek.
Sposób przygotowania: Biszkopt: Spód tortownicy o ø 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, ubij z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy. Piecz przez ok. 35 min, do suchego patyczka. Biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 lub 2 części. Krem: Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Kremem przełóż blaty wystudzonego biszkoptu. Na górze ułóż świeże borówki.
Pudełko
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk