Chcesz wiedzieć z czego wyprodukowano Primo Gusto Mąka do chleba złocistego? Sprawdź listę składników:
semolina z pszenicy durum
Producent marki Melissa opisuje Semolina z pszenicy durum tak:
Prawdziwy włoski złocisty chleb
Semolina to rodzaj mąki uzyskiwanej z pszenicy durum, będącej najszlachetniejszą i najbardziej wartościową odmianą tego zboża. Dzięki swoim własciwościom idealnie nadaje się do wypieku chleba, który jest chrupiący, aromatyczny i charakteryzuje się atrakcyjnym, złocistym kolorem. Ponadto semolina zawiera więcej minerałów i mikroelementów niż zwyczajna mąka z pszenicy miękkiej, jak również charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki czemu jest zdrowsza oraz dłużej uwalnia energię i utrzymuje uczucie sytości.
Primo Gusto
Semolina z pszenicy durum.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Przepis na złocisty chleb
Składniki (jeden bochenek):
- 500 g mąki do chleba Primo Gusto
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g masła
- 1 saszetka suchych drożdży (5 g) lub 10 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki cukru
- 100 ml mleka
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, na koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto uformowane w kulę włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Uformowane w owalny bochenek wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć i ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Przy użyciu noża naciąć ciasto kilkakrotnie i oprószyć mąką. Wstawić blachę z bochenkiem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i piec przez kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, zbrązowiały z wierzchu i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Wypieczony chleb najlepiej studzić na kratce.
Torebka
Włochy