Producent marki Gdańskie Młyny opisuje Mąka żytnia typ 720 tak:
Gdańskie Młyny
Przechowywać w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu.
Przykład zastosowania
Marmurek z makiem
Składniki:
Mąka żytnia - 370 g
Proszek do pieczenia - 10 g
Cukier waniliowy - 15 g (1 paczka)
Masło - 200 g (kostka)
Miód - 175 g
Jajka - 4 szt.
Skórka cytrynowa w cukrze - 50 g
Mak - 150 g
Cynamon - 2,5 łyżeczki
Rum do skropienia lub cukier puder
Przygotowanie:
Mak ugotować, zmielić. Wymieszać całą porcję mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło utrzeć na krem z 150 g miodu, następnie stopniowo dodać jajka, mąkę z dodatkami i skórkę cytryny. Połowę ciasta wlać do wysmarowanej formy, pozostałą część zmieszać z makiem, cynamonem i resztą miodu i wlać na ciasto w formie.
Wypiek:
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 60 min. Pod koniec wypieku przykryć folią aluminiową, aby zapobiec spieczeniu. Po wystudzeniu skropić rumem lub posypać cukrem pudrem.
Torebka
GDAŃSKIE MŁYNY - SP. Z O.O.
80-873 Gdańsk,
ul. Na Ostrowiu 1
tel. (58) 763 49 99,
fax (58) 763 43 54
Polska
GDAŃSKIE MŁYNY - SP. Z O.O.
80-873 Gdańsk,
ul. Na Ostrowiu 1
tel. (58) 763 49 99,
fax (58) 763 43 54
Polska