Producent marki Cenos opisuje Ryż basmati brązowy pełnoziarnisty tak:
Ryż basmati wywodzi się od słów: Bass - woń oraz Mati - ziemia. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego ziarna są długie, smukłe i sypkie po ugotowaniu. Idealnie komponuje się w sałatkach, daniach kuchni orientalnej oraz jako dodatek do obiadu z białym mięsem.
źródło błonnika, czas gotowania: 20 minut
Cenos
Marka Cenos gości na polskich stołach od ponad 25 lat. Dzięki starannej selekcji składników i kontroli, jakiej poddajemy nasze produkty, możesz mieć pewność, że w opakowaniach znajdziesz tylko najlepsze i najbardziej wartościowe ziarna. Z produktami Cenos szybko i łatwo skomponujesz pożywne dania, które pokocha cała Twoja rodzina.
Polecamy również:
Cenos Ryż jaśminowy pełnoziarnisty
Cenos Ryż parboiled pełnoziarnisty
Ryż basmati brązowy pełnoziarnisty
w torebkach:
4 x 100 g
Przechowywać w suchym miejscu.
Ryż na napoju sojowym, z rodzynkami i żurawiną
Czas przygotowania: około 30 minut. Porcja dla 4 osób.
Składniki: 200 g ryżu basmati pełnoziarnistego, 50 g rodzynek, 50 g suszonej żurawiny, 1 l napoju sojowego lub migdałowego, 1 łyżka miodu lipowego, pół łyżeczki cynamonu, kilka orzechów peacan oraz jabłko do dekoracji.
Przygotowanie: Ryż przygotowujemy w napoju sojowym, zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Rodzynki namaczamy w 100 ml napoju sojowego delikatnie podgrzewając aż do zagotowania. Gdy napój sojowy się zagotuje, a rodzynki napęcznieją zdejmujemy z ognia. Do rodzynek dodajemy żurawinę, miód i cynamon. Całość odcedzamy z nadmiaru napoju i mieszamy z ryżem basmati. Dekorujemy orzechami peacan i jabłkiem pokrojonym w kosteczkę.
Smacznego!
Pudełko