Producent marki Szczepanki opisuje Mąka pszenna typ 500 poznańska tak:
mąka prosto z młyna, Produkt polski
Szczepanki
Od ponad 25 lat mąka Szczepanki wytwarzana jest z wyselekcjonowanych polskich zbóż zgodnie z najlepszymi tradycjami młynarstwa. Znakomita jakość surowca i kontrolowany proces produkcji to gwarancja udanych wypieków i dań.
Mąka pszenna typ 500 poznańska
Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Pizza z pieczarkami, papryką i salami
składniki: mąka pszenna poznańska - 3 szklanki, drożdże prasowane - 20 g, woda - 1 szklanka, oliwa z oliwek - 50 g, sól - 10 g, cukier - 50 g, pieczarki - 20 dkg, papryka - 1 szt., cebula 2 szt., salami - 20 dkg, sos pomidorowy, zioła.
Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki połączyć jednocześnie. Zagniatać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od podłoża. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na odpowiednią grubość w kształt koła. Na rozwałkowane ciasto nałożyć sos pomidorowy, posypać ziołami, a następnie nakładać pieczarki, paprykę, cebulę i salami. Po upływie 15 minut włożyć do nagrzanego piekarnika do 250°C na ok. 10 minut.
Torebka papierowa
Polska
Młyny Szczepanki Sp. z o.o.
Szczepanki 3
86-320 Łasin