Sonko kasza jaglana
Kasza jaglana produkowana jest z prosa, jednego z najstarszych gatunków zbóż na świecie, poddanego procesowi obłuszczania. Produkt jest źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, cynku i chromu. Dodatkowo kaszę jaglaną cechuje wysoka zawartość magnezu. Kasza ta stanowi doskonały dodatek do dań głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami.
Zainteresował Cię produkt Kasza jaglana marki Sonko?
Jak powstał produkt Kasza jaglana firmy Sonko - jakie składniki posłużyły do jego produkcji:
Kasza jaglana
Wartości odżywcze |
|||
Wartość odżywcza |
na 100 g |
na porcję * |
% RWS w porcji |
Wartość energetyczna |
1470 kJ 348 kcal |
736 kJ 174 kcal |
9 % |
Tłuszcz, w tym: |
3,8 g |
1,9 g |
3% |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
0,3 g |
2% |
Węglowodany, w tym: |
63,9 g |
32,0 g |
12 % |
- cukry |
4,0 g |
2,0 g |
13% |
Błonnik |
5,1 g |
2,6 g |
2 % |
Białko |
11,9 g |
6,0 g |
|
Sól |
0,01 g |
<0,01 g |
12% |
Magnez |
114mg (30%**) |
57,0 mg |
0 % |
Żelazo |
2,9 mg (21%**) |
1,5 mg |
|
Cynk |
2,2 mg (22%**) |
1,1 mg |
|
Chrom |
8,5 µg (21%**) |
4,3 µg |
|
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 98 400 kJ/ 2000 kcal).
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.
*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 120 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dzienne referencyjnej wartości spożycia
Producent marki Sonko opisuje Kasza jaglana tak:
Kasza jaglana produkowana jest z prosa, jednego z najstarszych gatunków zbóż na świecie, poddanego procesowi obłuszczania. Produkt jest źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, cynku i chromu. Dodatkowo kaszę jaglaną cechuje wysoka zawartość magnezu. Kasza ta stanowi doskonały dodatek do dań głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami.
Kasze to popularny element codziennej, zbilansowanej diety. Wzbogacają posiłki w cenne składniki odżywcze naturalnego pochodzenia. Różnorodna konsystencja i walory smakowe czynią z nich popularny produkt w kuchniach świata. W ofercie kasz marki RISANA znajdują się kasze z najwyższej jakości ziaren gryki, jęczmienia, owsa, pszenicy, orkiszu oraz prosa. Mogą stanowić podstawę smacznych obiadów i sałatek.
- Wyraziste w smaku
- Aromatyczne
- Bogactwo składników odżywczych
- Zamiennik ryżu i ziemniaków
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ilość wody w garnku dobrać tak, aby woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włoży do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. W zależności od preferowanej konsystencji kaszy czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać kaszę na talerz.
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
inne produkty w kategorii kasza