Producent marki Kupiec opisuje Ryż do risotto tak:
Kupiec
Ryż do risotto.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki na 2 osoby:
- 100 g ryżu do risotto
- 1 cebulka dymka
- 10 dag mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła
- bulion drobiowy
- ½ szkl. śmietany
- 1 limonka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Masło rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę oraz zmielony pieprz. Smaż do miękkości. Dodaj ryż do risotto i 1/2 szklanki bulionu, gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Kolejną porcję bulionu tj. 1/2 szklanki, dodaj dopiero po wchłonięciu poprzedniej. Po około 15 min. ryż powinien być gotowy. Pod koniec gotowania dodaj umyty i pokrojony w plastry seler naciowy i wymieszaj. Dodaj groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.
Pudełko