Jak powstał produkt Żurek firmy Knorr - jakie składniki posłużyły do jego produkcji:
mąka: ŻYTNIA (17%), PSZENNA, skrobia, sól, ziemniaki (8,8%), boczek wieprzowy (8,1%) (boczek, sól), tłuszcz palmowy, preparat serwatkowy (MLEKO), maltodekstryna, cukier, LAKTOZA, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, kwas: kwas cytrynowy, czosnek, pieprz, ekstrakt drożdżowy, majeranek, liść laurowy, cebula (0,6%), aromaty, aromat dymu wędzarniczego
Producent marki Knorr opisuje Żurek tak:
Na szczęście tą pyszną zupę można już szybko i prosto przygotować. Dodaj do niej swoje ulubione składniki. Ziemniaki, kiełbasa albo boczek, marchewkę, chrzan, grzyby, makaron, jajko to tylko niektóre z pomysłów. Więcej przepisów na żurek znajdziesz naszej stronie.
doskonały smak leży w naszej naturze, z dodatkiem: czosnku, majeranku, wędzonego boczku, Wiem, co wybieram - zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi
Knorr
Doskonały smak leży w naszej naturze
W skład produktów Knorr wchodzą najlepsze warzywa, zioła lub przyprawy uprawiane z poszanowaniem natury. Zbieramy je wtedy, gdy są odpowiednio dojrzałe i suszymy tak, by zachować ich naturalny smak i aromat.
Żurek
1 porcja** zawiera: 300 kJ 75 kcal 4%*
w 100 ml: 120 kJ / 30 kcal
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
**1 porcja = 250 ml. Opakowanie wystarcza do przygotowania 3 porcji zupy.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki wsyp do 750 ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Rada szefa kuchni Knorr: Żurek możesz podać z jajkami ugotowanymi na twardo. Dobrze smakuje również z podsmażoną kiełbasą. Odrobina chrzanu nada żurkowi ostrzejszego smaku.
Torebka
Unilever Polska Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa