SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu do sushi
- 4 arkusze nori
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 1/4 mango
- 1/4 ogórka
- serek śmietankowy
- sałata
- mata bambusowa
PRZEPIS:
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu zostawiamy ryż na 15 minut pod przykryciem.
- W szklance mieszamy ocet ryżowy z cukrem i solą, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.
- Zaprawę dodajemy do ryżu i mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Ogórka i mango po umyciu kroimy na cienkie paski( mango bez skórki), łososia porcjujemy na mniejsze płaty.
- Rozkładamy mate bambusową i układany na niej arkusz nori.
- Na 2/3 powierzchni nori układamy cienką warstwę ryżu. Moczymy dłonie w wodzie podczas układania ryżu , żeby się nie kleił.
- 1/3 ryżu smarujemy serkiem i układamy na nim po kolei : sałatę, łososia, mango i ogórka.
- Matę ciasno zwijamy do środka. Gotową rolkę kroimy na kawałki. Sushi możemy podawać z sosem sojowym , wasabi i imbirem marynowanym.
SMACZNEGO!!!
Produkty niezbędne do wykonania potrawy:
Cena: 18,41 zł
PLN https://dodomku.pl/Rafa_losos_norweski_wedzony_plastry/32355.htmlCena: 4,26 zł
PLN https://dodomku.pl/Laciaty_serek_smietankowy_naturalny/43708.html