Polskie Młyny cukier trzcinowy nierafinowany Demerara
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1683 kJ/396 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 99 g |
w tym cukry | 99 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Przeznaczony do słodzenia herbat i kaw a także drinków, owocowych przecierów oraz mlecznych koktajli. Doskonały także do pieczenia ciast i babeczek. Podkreśla aromat cynamonu, wanilii i czekolady. Jego złoto-brązowe, duże kryształy doskonale spełniają rolę dekoracyjną oraz jako słodka posypka.
Nierafinowany, dzięki czemu zachowuje to, co najcenniejsze w trzcinie cukrowej.
Tort bezowy z kremem kawowym
Spody bezowe:
300 g cukru trzcinowego Demerara Polskie Młyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
6 białek
Krem kawowy:
2 łyżki espresso lub kawy zbożowej lub kakao
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 36%
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Pianę ubijać tak długo, aż będzie gładka i lśniąca. Do sztywno ubitych białek dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i chwilę ubijać.
Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części i wyłożyć na papierze do pieczenia, formując dwa okrągłe, równe spody bezowe. Blaty bezowe równomiernie rozłożone na papierze do pieczenia ułożyć na dwóch blachach.
Oba blaty wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piekąc je jednocześnie. Po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyć temperaturę grzania: do 130°C z termoobiegiem, lub do 150°C bez termoobiegu. Po upieczeniu, zostawić do ostygnięcia.
Schłodzony serek mascarpone wolno miksować, wlewając schłodzoną śmietanę oraz kawę. Kiedy składniki się połączą, zwiększyć obroty miksera i miksować tak długo, aż krem będzie sztywny.
Na jeden z blatów bezowych wyłożyć krem, przykryć drugim. Delikatnie docisnąć. Z wierzchu przyprószyć kakao.
Polskie Młyny S.A.
ul. Połczyńska 97A
01-303 Warszawa
przez
Sante A. Kowalski Sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Połczyńska 97A
01-303 Warszawa
Infolinia: 801-340-000