Dr.Oetker Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produktu Mieszanka ciasta w proszku Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii firmy Dr. Oetker?
Jak powstał produkt Mieszanka ciasta w proszku Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii firmy Dr. Oetker - jakie składniki posłużyły do jego produkcji:
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (twaróg połtłusty, margaryna) 100 g |
---|---|
Energia | 903 kJ |
Energia | 216 kcal |
Tłuszcz | 11 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,7 g |
Węglowodany | 22 g |
w tym Cukry | 16 g |
Białko | 7,5 g |
Sól | 0,34 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 117 g |
Mleko : | Może zawierać |
Pszenica : | Zawiera |
Producent marki Dr. Oetker opisuje Mieszanka ciasta w proszku Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii tak:
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Sernik królewski z czekoladą
Energia w 100 g 903 kJ/216 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Dodaj
do ciasta:
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 3 jajka
do masy sernikowej:
- 500 g twarogu (z wiaderka)
- 250 g schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 200 ml letniej wody
- 5 połówek brzoskwiń z puszki (lub 250 g innych owoców)
Zamiast brzoskwiń możesz dodać świeże owoce (250 g). Przy bardzo soczystych (truskawki, brzoskwinie) zmniejsz ilość wody w masie sernikowej do 100 ml.
Zamień twaróg na serki homogenizowane
Ciasto przygotuj standardowo, wg punktów 1-3 sposobu przygotowania. Do masy sernikowej dodaj: 1-2 serki homogenizowane (po 150 g), 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł., 100 ml letniej wody, 5 połówek brzoskwiń i przygotuj wg punktu 4 sposobu przygotowania.
Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę oraz jajka. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 5 min) i nałóż do formy.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 30 min
Po upieczeniu usuń obręcz formy i ostudź ciasto
3. Przecięcie ciasta
Upieczone i ostudzone ciasto przetnij poziomo na dwie równe części. Dolną część włóż ponownie do formy. Możesz ją nasączyć ponczem (1 łyżka syropu z brzoskwiń + 2 łyżki wody). Połówki brzoskwiń pokrój w kostkę.
4. Masa sernikowa
Twaróg (lub serki) przełóż do miski. Śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy sernikowej i miksuj, a następnie dodaj ubita śmietankę i wymieszaj wszystko mikserem. Dołóż pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj łyżką. Masę z owocami wyłóż na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta (w całości lub pokrojoną na równe części), delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
inne produkty w kategorii ciasta w proszku
Wyrób firmy Dr. Oetker o nazwie Mieszanka ciasta w proszku Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii został przypisany do kategorii ciasta w proszku. Sprawdź jakie inne produkty znalazły się w tym samym dziale.
inne produkty marki Dr. Oetker